“Соборність – це єдність сердець”

22 січня Україна відзначає День Соборності, присвячений Акту об’єднання цього дня Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Соборність українських земель має глибоке історичне коріння, яке переплітається зі споконвічною мрією нашого народу про власну незалежну, соборну державу.

Від другої половини ХІХ ст. українська інтелектуальна еліта, добре розуміючи всю небезпеку бездержавного існування народу та поділу його території між іншими державами, докладала величезних зусиль для об’єднання культур наддніпрянських та галицьких українців.

Остаточна процедура оформлення соборності відбулася в Києві 22 січня, в першу річницю проголошення IV Універсалу Центральної Ради. В цей день був підписаний і оприлюднений спеціальний Універсал Директорії УНР, який дістав також назву Акту Злуки. Вітаючи січневе рішення УНР, Директорія урочисто оголосила про те, що: «Однині воєдино зливаються століттям одірвані одна від одної частини єдиної України — Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина; Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна.

З нагоди цієї значущої дати працівниці бібліотеки-філії №6 (вул. Вовчинецька, 188) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували історичний вісник «Соборність – це єдність сердець». Бібліотекарки розповіли відвідувачам про нелегкий шлях українського народу до соборності. Також наголосили на важливості національної єдності, адже сьогодні Україна і надалі продовжує боротьбу за свою незалежність.
Працівниці бібліотеки також організували тематичну книжкову виставку «На шляху до соборної України», яка  ближче познайомила читачів з передумовами об’єднавчого процесу та ідеями побудови незалежної самостійної України.

Відповідальні: працівниці бібліотеки-філії №6.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top