Історична хвилинка “Нам берегти тебе – Соборну і єдину”

“Київ, срібна хуртовина, Двадцять друге січня
Об’єдналась Україна Західна і Східна”
О.Лупій

В історії незалежної України особливе місце займає день 22 січня 1919 року, коли всі українські землі об’єдналися в єдину Українську державу. В цей день на Софіївській площі у Києві в урочистій обстановці відбулося проголошення Акту Злуки УНР та ЗУНР в єдину державу.

“Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна.
Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які вмирали найкращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка”,- йшлося в зачитаному у центрі столиці універсалі.

Остаточне ухвалення Акту Злуки мало відбутися на засіданні першого українського парламенту, але історія розпорядилася так, що цей парламент ніколи  не був скликаний. Уже за два тижні уряд нової держави під натиском Червоної Армії був змушений залишити територію України.

З нагоди цього величного свята у бібліотеці-філії №13 (с.Хриплин, вул. Берегова 4в) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради було підготовлено і проведено історичну хвилинку “Нам берегти тебе – Соборну і єдину”.

Перше офіційне відзначення свята Соборності на державному рівні відбулося 22 січня 1939 року в столиці Карпатської України м. Хусті.

Цього дня під синьо-жовтими прапорами відбулася тридцяти тисячна маніфестація на згадку про події 20-ти річної давності. А у 71-у річницю Акту Злуки – 22 січня 1990 року в Україні відбулася одна з найбільших у Центральній  і Східній Європі масових акцій “живий ланцюг” як символ єдності східних і західних земель. Тоді понад мільйон людей, узявшись за руки, утворили безперервний ланцюг від Києва до Львова.

Захід доповнила книжкова виставка “Ти одна і неподільна, Україно моя вільна”, на якій представлені книги, що висвітлюють тернистий шлях нашої країни до Соборності та Незалежності . Особливе місце на виставці займають видання в яких йдеться про Героїв нашої доби, адже боротьба за цілісність України триває і на її захист встало вже молоде покоління – “Кіборги” ХХI століття.

Збережи Матінко Божа наших воїнів, відверни від української землі ворожу навалу, бо ми вже заплатили високу ціну за нашу незалежність.

Відповідальна: Бабій О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top