Відеопрезентація “Під охороною ЮНЕСКО”

04.11.2021 року працівники читального залу бібліотеки-філії №14 (вул. Довженка,12) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготовали відеопрезентацію “Під охороною ЮНЕСКО”. 

Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) була створена 16 лютого 1945 р. Штаб-квартира розташована у Парижі, Франція. Організація налічує 67 регіональних, кластерних і національних офісів та підрозділів, розташованих у різних частинах світу.

Статут ЮНЕСКО, прийнятий Лондонською конференцією у листопаді 1945 року, набув чинності 4 листопада 1946 року – після того, як акти про його прийняття, підписані 20 країнами, було здано на збереження. Основна мета ЮНЕСКО полягає у сприянні зміцненню миру та безпеки шляхом розширення співпраці народів у галузі освіти, науки і культури в інтересах забезпечення загальної поваги до справедливості, законності та прав людини, а також основних свобод, проголошених у Статуті Організації Об’єднаних Націй, для всіх народів без огляду на расу, стать, мову або релігію.

Україна є членом ЮНЕСКО з 1954 року. На цей час офіційними мовами організації є : англійська, арабська, іспанська, китайська, російська і французька мови. 

Список об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні станом на 2021 рік налічує 7 найменувань:

Київ: Собор Святої Софії та прилеглі чернечі будівлі, Києво-Печерська лавра;
Ансамбль історичного центру Львова;
Геодезична дуга Струве;
Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи;
Резиденція митрополитів Буковини та Далмації;
Дерев’яні церкви карпатського регіону в Польщі та Україні;
Стародавнє місто Херсонес Таврійський і його Хора.

Підготувала: Засєдко Р.О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top