“Зупинись, ворог, на мить і відчуй, як планеті болить”

                           Земля та стане пустелею через вину
жителів її, через плід діянь їхніх”
(Біблія)

15.04.2022 року в бібліотеці-філії №13 (с. Хриплин, вул.Берегова, 4в) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбувся екологічний лекторій “Зупинись, ворог, на мить і відчуй, як планеті болить”.

Українці героїчно розпочали вже другий місяць боротьби з російським окупантом. Ворог вже завдав та продовжує завдавати величезної шкоди людям та інфраструктурі населених пунктів. Рашисти обстрілюють та бомбардують природні екосистеми України. Це призводить до збільшення кількості ландшафтних пожеж, відбувається знищення біорізноманіття, природно-заповідного фонду, об’єктів смарагдової мережі.

Бойові дії, які розпочали російські загарбники, охопили третину площ природно-заповідного фонду України. На цих територіях росте тисячі видів рослин, які занесені до Червоної книги України та охороняються законом. Бойові дії порушують спокій диких тварин і птахів, вони або гинуть, або намагаються втекти з гарячих точок.

Війна негативно позначається на нашому довкіллі. Пошкоджується ґрунтовий покрив, під час детонації ракет та артилерійських снарядів окислюються навколишні ґрунти, деревина, утворюється низка шкідливих хімічних сполук. Оксиди сірки та азоту можуть спричинити кислотні дощі, які мають негативний вплив на організм людини, птахів та ссавців.

Є ще й загроза ядерних інцидентів на українських АЕС. Окупанти навмисне підпалювали заражені радіацією ліси в Чорнобильській зоні.

Чим довше триватиме війна, тим більше шкоди буде завдано довкіллю, і не тільки українському, але й всьому Європейському континенту і зміниться збалансована екосистема Європи на десятки років.

Але життя триває, пригріває весняне сонечко, оживає природа і ми разом з нею. Прилітають з теплих країв перелітні птахи, в’ють гнізда, створюють пари, а люди готуються до Воскресіння Господнього. І разом з воскреслим Господом воскресне з руїн наша багатостраждальна, незалежна Україна.

Відповідальна за захід Бабій О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top