Літературна хвилинка “Нехай від лих і бід, вас захистить здоровий сміх”

“Народ, який сміятись вміє ніхто
 не знищить, не розвіє”
Павло Глазовий

30 серпня 2022 року виповнюється 100 років від дня народження Павла Глазового – українського поета-гумориста, сатирика, лауреата   престижних премій .

З нагоди  ювілейної дати в бібліотеці-філії №13 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбувся захід “Нехай від лих і бід, вас захистить здоровий сміх”.  

Павло Прокопович Глазовий народився 30 серпня 1922 року в селі Новоскелюватка на Миколаївщині. Закінчив семирічку та Новомосковську педагогічну школу.  Пройшов  пекло Другої світової війни. Мав бойові ордени, які роздав  сусідським дітям. В дитинстві мріяв стати вчителем української мови, пережив голодомор. Після війни навчався в Криворізькому  педагогічному інституті.  Писати почав в студентські роки.      Працював Глазовий переважно в жанрах співомовки, віршованої гуморески. Йому належить близько двох десятків книг сатири і гумору, вісім книг для дітей.   Був лауреатом премії імені О.Вишні, першим лауреатом премії імені Петра Сагайдачного, літературної премії імені Наталі Забіли.  Був нагороджений орденом за заслуги 3 ступеня. Мав почесне звання “Заслужений діяч мистецтв України”. 

Гуморески Павла Глазового входили до репертуару народних артистів Андрія Сови, Анатолія Паламаренка, Валентини Дуклер, Анатолія Литвинова та багатьох інших. Глазовий також писав тексти для виступів популярних коміків – Тарапуньки і Штепселя. Не було б між ними тієї співдружності – не здригалися б від щирого сміху переповнені зали.

Павло Прокопович Глазовий – легенда української літератури, він був великим літературознавцем, начитаним ерудитом, а ще крім того, був великим українським патріотом, вболівальником за долю України. Він усім серцем відчував її проблеми й болі. Це справді була дуже могутня натура – творець, митець, філософ, гуморист.
Помер Павло Глазовий 29 жовтня 2004 року.        

Відповідальна за захід Бабій О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top