Патріотичний пазл “Немає правди у війні, вона лиш в мирі та любові”

І настане час, коли один скаже: “Слава Україні!”
І мільйони відповідатимуть: “Героям Слава!”
Степан Бандера

 

Чого вартий той народ, що не пам’ятає своїх героїв? От і ми сьогодні вшановуємо молодих героїв Крут. Саме 29 січня 1918 року відбувся бій біля залізничної станції Крути. З нагоди 103-річчя цієї історичної події працівники бібліотеки-філії №5 (вул. Галицька,100) Івано-Франківської МЦБС, Департаменту культури міської ради для широкого кола читачів підготували  патріотичний пазл “Немає правди у війні, вона лиш в мирі та любові”.

Відвідувачі бібліотеки охоче складали часточки пазла (фрагмент картини “Крути”, художника Андрія Серебрякова) на яких були запитання пов’язані з історичними подіями того дня. До прикладу:

Під час бою загін із 27 гімназистів і студентів потрапив у полон, їх було безжально розстріляно. Де поховали українських героїв?

(Відповідь Ви знайдете у вірші  П. Тичини “Пам’яті  тридцяти (1918)”)

Сучасні дослідники стверджують, що на бій було споряджено резерв із підсиленням: це окрім студентів та гімназистів, іще підрозділи під командуванням Тимченка, бронепотяг під командуванням Ярцева і бойовий потяг Лощенка (близько 300) та додаткові сили біля 500 військових. То, яка насправді була загальна кількість військ УНР  під Крутами?

(Відповідь Ви знайдете у статті Троян І. Бій під Крутами: поразка чи перемога?/ І.Троян // Експрес.- 2021.- 21-28 січня (№3).- С.7)

Якщо учасники гри не знали відповіді, то за допомогою підказок могли знайти потрібну інформацію у джерелах на однойменній виставці. Таким чином відвідувачі поповнили, або освіжили свої знання. Також присутні слухали патріотичні пісні із сайту: http://kruty.org.ua/pisni-pro-kruty та переглянули кліп на “Пісню про Героїв Крут” підготовлений Львівським державним  ліцеєм ім. Героїв Крут:

Відповідальна за проведення: Козак-Дидич М.В.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top