Патріотичні читання “Ми роду козацького діти, землі української цвіт”

13 жовтня 2022 року о 14.00 працівники читального залу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради провели  патріотичні читання “Ми роду козацького діти, землі української цвіт”. 

Бібліотекарі  читального залу розповіли про те, що цей день було обрано не випадково, адже саме 14 жовтня відзначається велике християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці. Українцям завжди була притаманна особлива любов, шанування і благоговіння перед святою Богородицею. Адже своїми молитвами вона покриває нас від зла і всіляких негараздів. Як відомо, в українській традиції Покрова тісно пов’язується з ідеями захисту від ворогів: згідно з літописами, князь Ярослав Мудрий віддав Київ і всю Русь під покров Божої Матері. З цим святом співпадає святкування Дня українського козацтва. Історія українського козацтва – це одна з найвеличніших сторінок життя українського народу. В найважчі часи іноземного поневолення козаки виступали справжніми захисниками рідної землі, оборонцями віри, моралі та державницьких традицій України.

80 років.  1942 рік – офіційна дата створення УПА, сформованої протягом того року із розрізнених повстанських загонів бандерівського крила ОУН та інших підрозділів. Перші загони народної самооборони «УПА – Поліська січ» створив напередодні німецького вторгнення Тарас Боровець-Бульба, але йому не вдалося отримати статус національного збройного підрозділу. У лютому 1943 бандерівське крило ОУН затвердило курс на збройну боротьбу з німцями і поширення діяльності груп, за якими було закріплена вже популярна назва – УПА. Новий етап почався в серпні, коли на керівні посади в ОУН прийшов Роман Шухевич, який завершив процес формування армії і очолив її. 14 жовтня в якості дати створення УПА обрано символічно та була закріплена постановою Української Головної Визвольної Ради і її прив’язка до свята Покрови, покровительки козацького війська, мала на меті показати тяглість історії українського війська від доби Гетьманщини.

З 2014-го року День захисника Вітчизни був перейменований в День захисників і захисниць України. Згідно з Указом президента, це торжество відзначається 14 жовтня замість 23 лютого, а дата обрана не випадково. У цю ж дату в 1999-му році було встановлено День українського козацтва. УНІАН зібрав найкращі привітання з Днем захисників і захисниць України.

Учасники клубу «Люди золотого віку»: Дяченко Володимир, Вагуріна Любов, Харук Ярослава, Катерина Щеглова, Анна Мулик, Анатолій Коробко і Михайло Прунько читали поезії на патріотичну тематику.

Відповідальні за проведення заходу Тарновецька І. Д., Дубовська О. П.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top