Урок мужності “Крути – бій за майбутнє”

«Стримайте ж Ваші сльози, які котяться!
Ці юнаки поклали свої голови за визволення  Вітчизни,
і Вітчизна збереже про них вдячну пам’ять на віки вічні!».
Михайло Грушевський

День пам’яті Героїв Крут – це знакова подія для всіх українців, адже 29 січня 1918 року героїчною смертю під залізничною станцією Крути полягли молоді захисники нашої  Держави.  У цей день жменька юнаків, які були ровесниками наших сучасних старшокласників, у нерівному бою віддали своє життя, але відстояли честь України. Їх було 300 проти шеститисячної більшовицької армії. Більша частина загинула в бою, частину забрали в полон, де жорстоко катували, і тільки пораненим, яких відправили до Харкова, вдалося втекти.

Подвиг студентів-крутян став символом мужності та беззастережної любові до Батьківщини. Довгий час про цю подію не говорили. Тільки в останні десятиліття історики почали активно вивчати наявні матеріали. І хоча зараз виникає більше питань, ніж відповідей, незмінним залишається один факт: битва під Крутами – одна з визначних сторінок історії України, яку ми повинні добре пам’ятати.

25.01.2023 року в читальному залі ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради було підготовлено і проведено урок мужності  “Крути – бій за майбутнє”. Під час заходу присутні почули історичну довідку про Крути та пригадали події того часу. 

Прикарпатський письменник та краєзнавець Василь Бабій розповів ряд фактів про цей бій і його наслідки для нашої держави. Він наголосив, що в масштабах всесвітньої історії ця битва зовсім невеличка. Вона не є зразком військового мистецтва, але це – символ нескореного духу нашої нації. Кров під Крутами не була пролита марно. З неї, наче з безсмертя, розцвітають пелюстки волі. 

Бібліотекар читального залу Дубовська О. зачитала уривки спогадів учасників бою зі збірки «Крути», виданої «Смолоскипом» до 100-річчя бою, до якої увійшли найрізноманітніші матеріали. Це й історичні розвідки  та статті, в яких розкривається хід та причини трагедії, і художні твори, але насамперед – публіцистика різних часів. Найцінніша частина книги – спогади нечисленних учасників бою, яким вдалося вижити. Бібліотекарі Казакова І. та Каретнікова Н. зачитали вірші про бій під Крутами.

Нехай сучасні вчені-історики розмірковують про міфи і правду битви під Крутами, ніхто не ставить під сумніви високий героїзм і патріотичну самопожертву юних борців за ідею, відданих захисників національної справи. Нехай пам’ять про наших героїв, що загинули під Крутами, буде  вічною і святою. І нехай їхня смерть буде для нас прикладом, як треба любити і захищати  Батьківщину!

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top